Toimintakertomus vuodelta 2018

TOIMINTAKERTOMUS VUODELTA 2018

Vuosi oli seuran 34. toimintavuosi. Uutena toimintamuotona Matin Aittaan Myllyrannassa järjesteltiin esille näyttely, jossa muun esineistön ohella nostettiin esiin suutarin työvälineitä. Aittan avajaiset pidettiin kesäkuun alussa ja aittaa pidettiin auki yleisölle sunnuntaisin klo 12-15. Seuralle perustettiin myös omat facebook-sivut. Uuden tietosuojalain vaatimusten mukaisesti laadittiin rekisteriseloste jäsenluettelosta ja lehden osoitteistosta.

JÄSENISTÖ JA JÄSENMAKSUT

Seuran jäsenmaksu oli 10 €. Elossa olevia ainaisjäseniä oli 124. Vuosijäsenmaksun maksoi 221 henkilöä, joten jäseniä oli yhteensä 345. (Runsaaseen jäsenmaksujen määrään on saattanut vaikuttaa se, että lehti jaettiin Koskelle poikkeuksellisesti joka talouteen ilmaiseksi.)

JOHTOKUNTA

Toimikauden johtokuntaan kuuluivat Heikki Jalli uutena, Kauko Kaskinen, Riikka Laine uutena, Taisto Lehti, Jukka Tiensuu, Mirja Toivonen, Matti Tuomola ja Irma Vesanen.

TOIMIHENKILÖT

Seuran puheenjohtajana oli Heikki Jallin kanssa paikkaa vaihtanut Marjatta ”Piika” Vainio, varapuheenjohtajana Matti Tuomola ja sihteerinä Mirja Toivonen. Toiminnantarkastajana oli edelleen Aimo Suikkanen, varalla Osmo Korhonen. Kirjanpidon hoiti tilitoimisto Noste Oy.

KOKOUKSET

Johtokunta kokoontui vuoden aikana toiminnan suunnitteluun seitsemän kertaa, kerran Piikan luona Tuimalassa, kerran Riikan luona Perälässä , kerran Matin aitalla kevätauringossa ja muut kerrat yhdistystalolla.

Yleisiä kokouksia pidettiin kaksi, sääntömääräiset kevät- ja syyskokous, molemmat pankin auditoriossa. Kevätkokous oli 14.3., osallistujia 64 ja päätteeksi Antti Kesälä piti esityksen Hongiston kylästä-kantatiloista tähän päivään. Syyskokous pidettiin 27.11, osallistujia 40. Margit Niemelä alusti 70-vuotiaasta yhteiskoulusta, väki osallistui vilkkaasti muisteluun ja viihtyi.

JULKAISUT

Järjestyksessään 27. seuran julkaisema Koskelainen-lehti painettiin taas Sälekarin kirjapainossa. Lehteä kokosivat ja osallistuivat taittoon Piika Vainio ja Irma Vesanen. Painosmäärä 650 kpl, hinta 10 €/kpl.

MUU TOIMINTA

Luminen talvi mahdollisti taas hiihtopäivän järjestämisen. Tapalan laduilla pidettiin perinnehiihto Matinpäivänä 24.2. Pikku-Lausaaren laavulla kävi 28 hiihtäjää monenlaisin varustein. Toisilla suksen pohjassa oli tervaa, toisilla kynttilää. Toisilla oli mäystinsukset ja nahkajalkineet, toisilla voitto-siteet ja vanhantyyliset monot. Yllä oli villapaitaa ja haalaria, kirjavia pipoja ja villahuiveja. Kaikille maistui viimassa kuuma mehu ja Heikki-Köntys oli mielissään kun ei turhaan ollut kelkallaan latuja ajanut.

Seuran puolesta Irma Vesanen ja Matti Tuomola osallistuivat 27.4. veteraanipäivän seremonioihin.

Matin Aitan viralliset avajaiset pidettiin su 10.6. Päivä oli helteinen ja paikalla oli todella runsaasti väkeä. Piika kertoi aitan taustoista, Kosken Hanuriyhtye esitti Matin sävellyksiä ja tarjolla oli raparperimehua ja kaneliäMMiä. Virallinen avaus tapahtui siten, että Mikko Heinonen poisti varstat, jotka oli asetettu sulkemaan oviaukko. Väki tutustui näyttelyyn omaan tahtiinsa ja suutarimestari Asko Tuominen vastaili kiinnostuneiden kysymyksiin.

Seuran kesäretkenä järjestettiin 17.6. matka teatteri Myötätuuleen Kaurakedossa. Siellä esitettiin näytelmä Åvikin sirpaleet, joka kertoi Suomen ensimmäisen lasitehtaan historiasta. Ennen esitystä oli käynti Åvikin kartanon pihapiirissä, missä omistajat selvittivät taustoja. Osallistujia 57 eli bussi täynnä ja jokunen lie tullut omalla kyydilläkin. Mirja-oppaamme hoiti järjestelyt ja sää suosi retkeläisiä.

Kohausohjelmassa seuralla oli tiistaina 24.7. rukiin niitto Myllyrannassa. Saaren Heikki ehti niittää enimmän osan, koska ala oli pieni. Nyhän Erkki koitti opastaa jalallisten kokoajia ja sitojia, ja lopulta pystyyn saatiin pari kolme kuhilasta hattuineen. Kovin mallikelpoisia niistä ei tullut, mutta eipä oltu harjoiteltukaan. Vanhan työtavan näytös sai kuitenkin jokusen ”vanhan tekijänkin” verestämään taitojaan.

Kohauslauantaina julkistettiin seuran 22. Köntys, Pirjo-Liisa Nuotio. Köntys tuotiin kolmipyöräisen kyydissä johtokunnan saattelemana Nuortentuvalle, missä Mirja häntä haastatteli. Valinnastaan iloinen Pirjo sai piapojauhoja ja piimää. Matin aitalla päivystettiin ja Heinosen Matti-aiheiseen visailuun eniten oikeita vastauksia tiesivät Hilkka Kattelus ja Jussi Heikkilä. Heidät palkittiin kirjalla.

Elotanssit järjestettiin pe 24.8. Koivukylässä Pelto-Päärnillä. Mirja ja Kari Putkonen hoitivat puffetin ja Kosken Hanuriyhtye vahvistuksinaan Hans Julla, Tommi Rantanen ja Jukka Ahola soittelivat vanhanajan tanssimusiikkia. Osallistujia harmillisen vähän, mutta eipä ulkokatoksen lattiakaan ollut suuren suuri. Talossa riitti katseltavaa ja tarinatuokio sisällä jatkui vielä musiikin loputtua.

Pe 7.9. loimaalaisten järjestämään Eksyssuon lapset-kuunnelmaan Alpo Jaakolan majalle mentiin Hacklinin 19-paikkaisella autolla. Parkkipaikalta majalle käveltiin hienossa säässä kuivin jaloin reilu kilometri. Kuulijoita oli paikalla yli 100. Synkällä säällä kuunnelma olisi saattanut olla ahdistava, mutta lämpimässä ilta-auringossa tämä oli mukava pikku iltaretki omin eväin.

Seura on teettänyt muistamislahjoiksi pellavapyyhkeitä, jotka Hanna Kuusisto on päärmännyt. Pyyhkeisiin on brodeerattu seuran logo.