Toimintakertomus vuodelta 2017

KOSKELAISSEURA RY

TOIMINTAKERTOMUS VUODELTA 2017

Vuosi oli seuran 33. toimintavuosi. Suomi 100 juhlavuoden teemaa ”Yhdessä” mukaillen seura järjesti monta tapahtumaa yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa. Keväällä vietettiin seurakunnan kanssa ”vanhanajan kinkereitä” ja kesällä vedettiin hautausmaakierroksia. Yhteisöjen yhteistyöllä pystytettiin Veteraanikiven viereen muistokivi myös lotille ja kotirintamanaisille. Koskelainen-lehti julkaistiin yhdessä kunnan ja seurakunnan kanssa. Tänä vuonna seura sai 23.1. edesmenneen Matti Heinosen perikunnalta museoesineineen Matin aitan, mikä pystytettiin Myllyrantaan Saaren talon pihaan.

JÄSENISTÖ JA JÄSENMAKSUT

Seuran vuosijäsenmaksu oli 10 €. Ainaisjäsenmaksun maksaneita jäseniä oli listalla 130 ja vuosijäsenmaksun maksoi 126 henkilöä, joten jäsenistön kokonaismäärä oli 256 eli melkein sama kuin edellisenä vuonna.

JOHTOKUNTA

Toimikauden johtokunnan jäsenet olivat Kauko Kaskinen, Matti Laakso, Taisto Lehti, Jukka Tiensuu, Mirja Toivonen, Matti Tuomola, Marjatta ”Piika” Vainio ja Irma Vesanen.

TOIMIHENKILÖT

Seuran puheenjohtajana oli kolmatta vuotta peräkkäin Heikki Jalli, varapuheenjohtajana Matti Laakso ja sihteerinä Mirja Toivonen. Toiminnantarkastajana oli uskollisesti Aimo Suikkanen ja varalla Osmo Korhonen. Kirjanpidon hoiti tilitoimisto Noste Oy.

KOKOUKSET

Toimintavuoden aikana johtokunta kokoontui toiminnan suunnitteluun yhdeksän kertaa, ensimmäinen kokous Piikan luona ja muut yhdistystalolla.

Yleisiä kokouksia pidettiin kaksi, sääntömääräiset syys- ja kevätkokous molemmat Kosken Osuuspankin auditoriossa. Kevätkokous oli ke 5.4., siinä osallistujia 47 ja oheisohjelmana Antti Kesälän luento Kosken kansakouluista. Syyskokous pidettiin ke 22.11, osallistujia 30. Kokouksen jälkeen Antti Kesälä johdatteli osallistujat vanhojen koskelaisten valokuvien maailmaan.

JULKAISUT

Järjestyksessään 26. seuran julkaisema Koskelainen-lehti tehtiin siis yhteistyössä kunnan ja seurakunnan kanssa, ja se jaettiin ilmaiseksi jokaiseen koskelaiseen talouteen. Painosmäärä oli 1850, mikä myös alensi painokustannuksia selvästi/lehti. Seuran osuudeksi maksuista jäi jakelun maksaminen. Ulkopaikkakuntalaisille postitettiin lehti maksulapun kera, mikä tuotto kertyi seuralle postimaksuineen. Lehden hinta oli 8 € ja postitusmaksu 2 €. Lehtitoimikuntaan kuuluivat Antti Kesälä, Irma Vesanen ja Piika Vainio. Lisäksi kunnasta osallistui Jukka Matilainen ja seurakunnasta Tapio Hietalahti. Painopaikka oli entiseen tapaan Sälekarin kirjapaino, mutta fyysisesti taittotyöhön kokoonnuttiin kaksi kertaa Koskella.

Lisäksi seura lunasti Matti Heinosen tuottamat Satopää-kirjat (Mettäkulmalaisia vaan ei mettäläisiä, ”…olen täältä lähtöisin” ja Vuosisata Viepjoen varrella) könttäsummalla perikunnalta. Seuran haltuun saatiin myös paljon Matin tekemiä haastatteluja ja muistiinpanoja.

MUU TOIMINTA

Vuosi aloitettiin vauhdikkaasti Työväentalolla perinteisillä ”Puttitansseilla”. Kosken Hanuriyhtye tahditti tanssit ja paikalle saapuneet n. 50 puttia olivat suurin osa peitelleet henkilöllisyyttään parhaansa mukaan. Melko harva tosin jäi täysin tunnistamatta : ) Parhaat palkittiin.

Suomen itsenäisyyden juhlavuonna järjestettiin kolme yleisöluentoa. Ensimmäisen piti Sarka-museon Teppo Vihola aiheenaan maatalouden vaikutus maisemaan, osallistujia 29. Toisen luennon ”Entisajan myllyistä ja sahoista” piti Juha Vuorela. Aihe kiinnosti todella suurta joukkoa, listassa 88 nimeä joten auditorio oli ääriään myöten täynnä. Kolmas, Antti Kesälän luento Kosken kansakouluista, veti myös hyvin väkeä, kuuntelijoita 84.

Yhdessä seurakunnan ja eläkeyhdistyksen kanssa vietettiin vanhanajan kinkerit. Väki oli sonnustautunut mahdollisuuksien mukaan ajan hengen mukaisesti ainakin kirkkosilkein. Rikkeitä tehneet kärsivät rangaistustaan Mäkitalon Martin tekemässä jalkapuussa. Aluksi nautittiin lihakeittoa ja Kesälän Antti taustoitti kinkerien historiaa. Outi-pappi kuulusteli muutamia seurakuntalaisista testaten ulkolukua ja tiukaten mm. syitä vähäiseen kirkossa käyntiin. Osallistujia 78.

Seura osallistui kansallisen Veteraanipäivän 27.4. juhlatilaisuuteen veteraanikiven kukituksella sekä tilaisuuteen seurakuntatalossa.

Kesäkuun alussa seura järjesti Myllyrannan märän luontopolun haketustalkoot. Haketta saatiin Westaksen sahalta ja tusina reipasta talkoolaista kärräsi kottikärryillä hakkeen polulle. Lopuksi paistettiin makkarat ja juotiin kaffetta. Loppukesästä pidettiin vielä niittotalkoot ja miehet keksivät kyntää riukuaidan viereisen osuuden.Jallin Heikki kynti ja Tuomolan Matti muokkasi ja kylvi Mäki-Postilta saatua rukiinsiementä. Hyvin ainakin oli itänyt.

Perinteiselle juhannussunnuntain pyöräilylle osallistui 28 polkijaa. Hevonlinnan ulkoilukeskuksessa makkaranpaiston lomassa Pekka Raitanen kertoi frisbeegolfista ja halukkaat saivat kokeilla kiekkojen heittoa. Sieltä matka jatkui Tuomisen Antin johdolla ”kananvarpaan” kautta keskustaan.

Antti Kesälä, Mirja Toivonen ja Minna Ylieskola toimivat oppaina hautausmaakävelyillä su 11.6. ja kohaussunnuntaina 30.7. Aiheena myllärit, sahurit ja taiteilijat. Yhdessä muutaman pienemmän ryhmän opastuksen kanssa kuulijoita lienee ollut n. 300 kesän aikana.

Uutena kokeiluna seura osallistui muiden yhdistysten ohessa palvelukeskuksen asukkaiden ulkoilutukseen. Sunnuntaina 18.6. kuusi asukasta pääsi lenkille mm. Pappilantielle.

Kosken Kohaukseen osallistuttiin valitsemalla 21. Köntykseksi seuran entinen sihteeri, kuoro- ja kunnallisvaikuttaja Marja Jalli. Avajaisiin hänet kyydittiin kolmipyöräisen pyörän kyydissä ja lahjaksi tuoreelle Köntykselle annettiin piimää ja piapojauhoja. Työväentalolla oli villan kehruunäytös. Karstaamista ja rukilla kehräämistä esittivät Huovuksissa-yrityksen Raili Selinheimo sekä oman kylän tyttö Anita Lehtinen. Maila Anttila kehräsi värttinällä. Kävijöitä riitti mukavasti. Lisäksi salin puolella oli esillä Lehtin Taiston kynäkokoelma, lähes 30000 erilaista kynää. Valokuvapareista ”Ennen ja nyt” oli koottu näyttely. Siihen liittyen oli visailun aiheena kaikista köntyksistä ”kastekuvat” ja lapsuusajan kuvat. Visailu osoittautui vaikeaksi. Paristakymmenestä jätetystä vastauksesta parhaiten oikein tunnisti Pirkko Lehto tuloksella 16/20. Elokuun ajaksi valokuvanäyttely siirrettiin esille kirjastoon.

Kesällä purettiin talkoilla seuralle lahjoituksena saatu Heinosen Matin museoaitta ja pystytettiin Myllyrantaan Saaren talon pihaan. Talkoolaisten lisäksi sponsoreina koneillaan osallistuivat Kari Koskinen ja Tero Puisto, Veljekset Nuoritalo toimitti sepelin ja Matti Laakso antoi aluskivet ja kattohuovan. Museotavarat säilöttiin Saaren talon myllytupaan odottamaan kevättä. Kiitos myös Koskin Ritvalle luvasta pystyttää aitta talon pihaan.

Kosken kunta ja yrittäjät järjestivät la 2.9. ”Päivä koskelaisena”-messut. Seura jakoi Nuortentuvalla vanhoja lehtiä ja kortteja ja testasi kävijöiden murresanatietoutta. Taustalle oli ripustettu kuvia seuran tapahtumista menneiltä vuosilta.

Vuoden 2016 lehdellä osallistuttiin Kotiseutuliiton ”vuoden kotiseutulehti”-kilpailuun. Lehti ei yltänyt sarjassaan palkinnoille.

Mirja Toivonen oli 3.8. kertomassa mm. tarinaa myllytontuista Paimionjoki-yhdistyksen järjestämässä lasten jokipäivässä.

Piika, Irma ja Maila Anttila osallistuivat seuran nimissä kahviaitan kansakouluaiheisen näyttelyn kokoamiseen Salmisen Taina apunaan. Maila ja Mirja myös tutustuttivat monta koululaisryhmää näyttelyyn.

Marjatta Vainio