TOIMINTAKERTOMUS VUODELTA 2019
Y-tunnus on 1526461-5
Vuosi oli seuran 35. toimintavuosi ja Kosken Tl kunta täytti 150 vuotta, mikä pyrittiin huomioimaan teemana tapahtumissa. Muutaman vuoden takainen kyläkoulukierros järjestettiin uudelleen, nyt myös alakoulun 3.-6.-luokkalaisille erikseen. Matin Aitan meijeriaiheiseen näyttelyyn pääsi tutustumaan kesäsunnuntaisin klo 12-15, ja Kohauksessa julkistettiin 23. Köntys.
JÄSENISTÖ JA JÄSENMAKSUT
Seuran jäsenmaksu oli 10 €. Elossa olevia ainaisjäseniä oli 121, ja vuosijäsenmaksun suoritti 142 jäsentä, joten yhteensä rekisteröityjä jäseniä oli 263.
JOHTOKUNTA
Johtokunnan jäseninä toimivat Heikki Jalli, Marja-Liisa Juuse uutena, Kauko Kaskinen, Riikka Laine, Taisto Lehti, Jukka Tiensuu, Matti Tuomola ja Irma Vesanen.
TOIMIHENKILÖT
Seuran puheenjohtajana oli Marjatta ”Piika” Vainio, varapuheenjohtajana Matti Tuomola ja sihteerinä Irma Vesanen. Toiminnantarkastajana oli Aimo Suikkanen, varalla Osmo Korhonen. Kirjanpidon hoiti Tilitoimisto Noste Oy.
KOKOUKSET
Johtokunta kokoontui vuoden aikana yhteensä 9 kertaa useimmiten yhdistystalolla. Kokouksia pidettiin kerran Matin Aitan pihalla, kerran Taiston luona ja vuoden ensimmäinen sekä viimeinen Piikan luona.
Sääntömääräiset kevät- ja syyskokoukset pidettiin Osuuspankin auditoriossa. Kevätkokouksessa, joka pidettiin ti 26.3., oli osallistujia 39. Kokouksen päätteeksi historianopettaja Leeni Tiirakari Somerolta esitelmöi aiheenaan Hämeen Härkätie. Syyskokous oli ti 12.11., osallistujia 63. Kunnallisneuvos Aimo Suikkanen luennoi aiheenaan ”Muuttunut Kosken Tl kunta”.
JULKAISUT
Järjestyksessään 28. seuran julkaisema Koskelainen-lehti taitettiin ja painettiin Sälekarin kirjapainossa. Lehteä kokosivat Piika Vainio ja Irma Vesanen apunaan useita eri kirjoittajia. Painosmäärä 650 kpl, hinta 10 €/kpl. Postituslistassa nimiä oli 483, mutta johtokunnan jäsenet jakoivat talkoilla lähes 300 lehteä joten säästimme pitkän pennin postimaksuissa.
MUU TOIMINTA
Koski 150v-hiihtopäivänä 10.2.hiihdettiin Tapalassa ja tarjottiin kuumaa mehua Pikku-Lausaaren laavulla. Tavoitteena oli saada kokoon 150 hiihtokilometriä. Satoi jopa vettä, mutta sisukkaat 23 hiihtäjää saivat kokoon lähes 200 km. Korkeuksissa ainakin jotkut näkivät kaksi kotkaa liitelemässä Reksuon yllä.
Veteraanipäivänä 27.4. Irma ja Piika laskivat seuran kukat veteraanien, kotirintamanaisten ja lottien kivelle.
Kosken Kohauksessa seura julkisti 23. Köntyksen , Pirkko Lehdon. Hänet kyydittiin perinteisin menoin Nuortentuvan kentälle kolmipyöräisen polkupyörän kyydissä, Kauko haastatteli ja lahjaksi annettiin seuran pyyhkeet. Kriteereinä eläköityvän Pirkon valintaan olivat pitkä ura koskelaisten hyvänä palvelijana sähköliikkeessä ja postissa, seuran johtokunnan jäsenyys sekä laulaminen Köörissä. Matin Aitta oli auki la-su ja kevyeen visailuun vastanneiden kesken arvottiin ilmainen pääsy seuran kesäretkelle. Retken voitti Tuula Salminen.
Kohaussunnuntaina 25 henkeä osallistui kyläkoulukierrokselle helteessä. Ikkarmäen vanhassa pikkukoulussa käytiin läpi kansakoulun alkutaivalta ja sitten bussilla kierrettiin Tapalan ja Ryppylänmäen kautta Hongiston koululle, missä pääsimme tutustumaan Lintuahon Lassen remonttiprojektiin. Ajettiin Satopään kautta Harmaalle samalla kertaillen taloja ja asukkaita matkan varrelta. Harmaalla kierrettiin Eiran ja Sulon kirpputorilla ja siitä matka jatkui Verhon koululle, missä Tapani Rantanen esitteli meille upeaa puutarhaa ja nautimme Liipolan Pirjon voileipiä ja talon tarjoamia pikkuleipiä kahvin ja mehun kera. Kankaan koululla kiersimme Rantasen Seijan johdattelemina Johannan ateljeessa ja huoneissa, ja sitten suuntasimme Sorvastolle. Mattarin pihassa Maija Petrimäki kertoi koulumuistojaan ja tutustuimme Koivusen Annen kirpputoriin. Vielä ajoimme Patakosken koulun kautta mistä Maijalla myös riitti kerrottavaa.
Syyskuussa tehtiin alakoululaisten koulukierrokset, oppaana ”vanha nainen” Piika. Lapset saivat kokeilla puujaloilla kävelyä, tehdä ostoksia Harmaan kirpputorilla ja maistella omenoita Verhon koulun puutarhasta. Ainakin 3-4-luokkalaiset kirjoittivat myös aineen retkestä.
Seuran kesäretki 18.8. suuntautui Härkätietä pitkin Tammelaan. Nahkurinverstaalla nahan käsittelyä valaisivat Johanna Peltohuikko ja Kari Tikka, minkä jälkeen palattiin Hämeen luontokeskukselle Ruostejärven rantaan. Sieltä lähtee luontopolku ja lankkusiltaa pitkin pääsee Eerikkilän urheiluopistolle, missä oli ruokailu. Matkan viimeinen kohde oli Mustialan museo ja Iso-Piippu. Jussi Salminen viihdytti bussissa haitarinsoitolla retkeläisiä, joita oli 46.
Elokuun lämpimässä illassa 30.8. Mannin navetan vintillä esiintyi ”lauluryhtymä Myöhäset” Hattulasta. Tilaisuuden aluksi laulettiin yhdessä isäntäparille Marjaanalle ja Kallelle 5-vuotishääpäivän kunniaksi Akselin ja Elinan häävalssi. Mieskvartetti lauloi johtajansa säestämänä 1950-60-lukujen suosittuja kappaleita. Välillä Kauko Kaskinen luki kaskuja, ja lopuksi laulettiin yhdessä yleisön suosikkeja. Osallistujia n. 60.
Auranmaan Viikkolehteen lähetettiin pari vanhaa valokuvaa tarinan kera julkaistavaksi. Kuvien taso ei tahdo riittää kovin suurena painettavaksi vaikka materiaalia riittäisikin.
Santion taistelun muistomerkillä käytiin tarkastuskäynneillä pari kertaa.
Matin Aitan meijeriaiheisen näyttelyn kävi vieraskirjan merkintöjen mukaan katsomassa n.190 kävijää.
Kahviaitan ”Yhdistykset”-näyttelyyn vietiin esille leikekirjat ja kaskukirjat, puinen talikko ja tuohikontti.
Ulvilan kaupunginkirjastolle annettiin lupa digitoida siellä olevia Koskelainen-lehtiä.